Thursday, February 25, 2010

Ţări bogate, ţări sărace

"După cum există oameni bogaţi și oameni săraci, tot aşa există țări bogate și țări sărace.

Diferenţa între țările sărace și țările bogate nu constă în vechimea lor.


Acest fapt poate fi dovedit dacă dăm ca exemplu țări precum India sau Egiptul, care există de mii de ani, dar sunt sărace.
Spre deosebire de acestea, sunt țări ca Australia sau Noua Zeelandă, care până în urmă cu mai puţin de 150 de ani erau necunoscute, iar astăzi sunt țări dezvoltate și bogate.

Diferenţa între țările bogate și cele sărace nu este legată de resursele naturale pe care acestea le poseda.


De exemplu, Japonia, are un teritoriu mic și muntos, care nu este deloc potrivit nici agriculturii și nici creşterii vitelor, și nici nu are petrol sau minereuri, dar este a doua putere economică mondială.
Teritoriul său este ca o mare fabrică plutitoare care importă materie primă din toată lumea, o prelucrează, iar produsul rezultat este exportat apoi în toată lumea, și - uite aşa - se acumulează bogăţia…

Mai avem și exemplul Elveţiei, țară fără acces la mare, dar care deţine una din cele mai mari flote maritime din lume. Care nu are cacao, dar are ciocolata cea mai bună. Care în puținii ei kilometri pătraţi crește vite și permite cultura doar 4 luni pe an, deoarece în restul timpului este foarte frig. Care are cele mai bune produse lactate din Europa. Și care, ca și Japonia, nu are materii prime, dar exportă produse de o calitate greu de întrecut. O țară pe care siguranţa, ordinea și munca au transformat-o în “casa de bani” a lumii…

Și nu este nici inteligența oamenilor cea care face diferenţa între bogăţie și sărăcie…


Acest fapt este demonstrat de studenţii din țările sărace care studiază în țările bogate și obțin rezultate excelente în educaţia lor.
Un alt exemplu poate fi văzut la managerii din țările occidentale care ne vizitează țara. Vorbind cu ei ne putem da seama ca nu există nicio diferenţă intelectuală notabilă.

În sfârşit, putem spune că nici rasa nu face diferenţa între bogaţi și săraci...


În ţările Europei Occidentale putem vedea cum “leneşii” (hispanici, africani, ș.a.m.d.) demonstrează ca ei sunt de fapt forţa productivă în aceste țări.

Și atunci?
Ce face diferenţa?

ATITUDINEA
oamenilor face diferenţa!

Studiind comportamentul persoanelor din țările bogate, descoperim că marea parte a populaţiei respectă următoarele reguli (ordinea nu este importantă):


1. Etica
2. Ordinea și curăţenia
3. Integritatea și cinstea
4. Punctualitatea
5. Responsabilitatea
6. Dorința de perfecţionare
7. Respectul pentru legi și regulamente
8. Respectul pentru drepturile celorlalţi
9. Dragostea pentru munca
10. Efortul pentru a face economii și cheltuieli cu chibzuinţă


Are România nevoie de alte legi?

Nu ar fi oare de ajuns sa respectăm cu TOȚII aceste 10 reguli simple?
În țările sărace, numai o mică parte (nesemnificativă) din populaţie se conduce după regulile acestea în viața de zi cu zi.
Nu suntem săraci din cauză că țara noastră n-are resurse naturale sau fiindcă natura este crudă cu noi…
Suntem săraci pur si simplu din cauza atitudinii noastre!

Ne lipseşte caracterul pentru a ne comporta după aceste principii de bază ale funcţionării societăţii.
Daca vom aştepta ca Guvernul sa ne rezolve problemele noastre, vom aştepta toată viaţa!
O atenţie deosebită acordată faptelor noastre, împreună cu schimbarea de atitudine pot semnifica intrarea țării noastre pe drumul progresului și bunăstării. Valorile acestea vor anima fiecare proces de schimbare pe care îl impulsionăm, fiecare obiectiv care-l vom atinge, și - în principal - stilul de viaţă pe care-l vom avea.

Împreună vom putea modela o țară mai bună!

Dacă iţi doreşti un alt viitor, mai bun, pentru tine și copiii tăi, trimite mai departe cui crezi, astfel încât mai mulți oameni să se poată gândi în mod serios la aceste idei care sunt mereu trecute cu vederea, deşi par la îndemâna oricui. Fii un model pentru ceilalţi și lumea se va schimba cu timpul."

No comments:

Post a Comment